top of page
E99BDB5C-E28C-424C-B705-D8A7BB9985EA.jpg

HUR vi JOBBAR

En av många saker vi värderar otroligt högt är att våra kunder ska känna sig hundra procent säkra med att komma med sin hund till oss. Vi vill kunna erbjuda en trygg plats för både två- och fyrbenta, där inga frågor är för dumma för att ställas och inga beteenden är för pinsamma för att vara ärlig med.

 

Samtidigt önskar vi kunna sprida kunskap om både hundens psykologi och fysik, och gör vårt bästa för att vara pedagogisk under varje möte med en ägare. Kunskap innebär förståelse, och förståelse innebär trygghet!

Ibland kan det bli rätt mycket information att ta in under ett besök, eller så är man en ny kund och vill veta mer om hur vi tänker kring vårt arbete. Nedan finns lite information som vi hoppas kan ge en förståelse för vilka vi är och hur vi kommer att bemöta din hund!

VAD ÄR positiv förstärkning?

Positiv förstärkning är en psykologisk metod för att uppmuntra ett önskat beteende genom att låta det följas av en omedelbar positiv konsekvens - när det gäller hundträning så handlar det oftast om belöning i form av till exempel godis eller leksak. När positiv förstärkning används över tid leder det till en långsiktig beteendeförändring genom att vi ökar viljan att prestera och hundens generella motivation. 

Till skillnad från bestraffningsåtgärder fokuserar positiv förstärkning på att belöna och förstärka det positiva beteendet, vilket skapar en gynnsam miljö för både lärande och utveckling. Dessutom förbättrar det kommunikationen, bygger förtroende och skapar en mer stöttande och samarbetsvillig atmosfär.

Användning av våld och översittarmetoder i hundträning kan ha allvarliga negativa konsekvenser. Dessa metoder kan leda till rädsla, ångest och inte minst fysisk skada hos hunden. Individen kan utveckla ett aggressivt beteende som en reaktion på att den känner sig hotad eller överväldigad, och det kommer sannolikt ha en negativ påverkan på förtroendet mellan ägare och hund. 

Det hunden får uppleva direkt efter ett beteende kommer att påverka hundens motivation och vilja till att göra samma sak igen. Om hunden alltid får en godisbit när den sätter sig ner på kommando, så kommer den snabbt att förstå att det lönar sig att upprepa beteendet. Men om den istället får en smäll på nosen, kommer den lika snabbt (om inte till och med snabbare) förstå att sitta ner på kommando innebär smärta. Det är inte så svårt att föreställa sig hur hunden som mer ofta än sällan får uppleva det sistnämnda exemplet kommer tappa sin motivation och inte känna sig peppad på att lära sig nya saker eller samarbeta i träningen.

Utöver träningsresultat och vår relation till djuret så riskerar man också att skada hundens mentala och emetionella hälsa, genom att konstant utsätta den för rädsla, oförståelse och stress. 

bottom of page