top of page

FRISKVÅRDSBESIKTNING

En genomgång och analys av hundens rörelser, leder och muskler kan förebygga framtida besvär hos ditt hund. En friskvårdsbesiktning är till för att få en bild över din hunds fysiska hälsa och rörelsesapparaten. Under besöket känner jag igenom hunden i syfte att upptäcka eller utesluta spänningar, stelhet, snedbelastningar, svullnader, ödem, inflammationer eller smärta. Jag gör en fullständig genomgång av din hunds skelett, muskler, leder, senor och ligament. 


Slutligen går jag igenom analysen med dig samt rekommenderar fortsatt behandling eller skickar med hemgångsråd. Planen är självklart anpassad efter individens behov, men jag tar också hänsyn till ägarens eventuella önskemål. Vid regelbundna uppföljningar kan vi snabbare se förändringar i hundens rörelsemönster, samt får större möjligheter till att hinna behandla grundproblemet innan det orsakar en dominoeffekt av smärta och/eller obehag hos hunden. Det är därför en god investering att med jämna mellanrum få sin hund kollad av en hundfysioterapeut.

Jag rekommenderar att alla hundar får åtminstone en friskvårdskontroll per år, men aktiva hundar såsom tävlingshundar, draghundar och jakthundar bör besiktigas två gånger per år, eller inför varje säsongstart. 

 

Observera att en friskvårdsbesiktning INTE går att jämföra med en veterinärmedicinsk undersökning. Vid misstanke om skada eller sjukdom ska du ALLTID rådfråga din veterinär först!

HYDROTHERAPY - Vattentrask

Det finns många fördelar med vattentrasket, bland annat att det passar nästan alla hundar oavsett ras eller ålder! Trasken gör det lätt för oss att kunna både styra och utvärdera hundens rörelser genom att individanpassa hastigheten, vattendjupet och lutningen på bandet samtidigt som vi noggrant kan titta på hundens föredragna rörelsemönster. Med vattnet kan vi öka rörelsen i hundens leder, ge mer stabilitet samtidigt som vi kan aktivera flera muskler. Med hjälp av vattendjupet kan vi också minska viktbelastningen på hundens leder, vilket är en av de många anledningar som gör vattentrasket till ett så mångsidigt och effektivt verktyg när vi vill påverka hundens fysik. 

Med kontrollerade former kan vi alltså jobba med hundens rörelse, stabilitet och styrka i det önskade området. Det kan med fördel också användas för hundar med artros eller som är i behov av viktminskning!

MEDICINSK LASER

Medicinsk laser stimulerar cellerna i kroppen till att självläka. Om reaktioner uppkommer efter behandling så betyder det att vi har lyckats behandla någon sorts skada, eftersom reaktionen kan avslöja för oss att kroppens celler har svarat på laserns effekt. En behandling på frisk vävnad ger inga reaktioner, och därför kan lasern hjälpa oss även i mer "osynliga" skador. Beroende på behandlingsteknik kan vi få lasern att nå olika långt ner i vävnaden och på så vis är medicinsk laser också gynnsamt för mer ytligare bekymmer (sår, irriterad hud, etc). Laserljuset är absolut koherent, vilket kortfattat innebär att det är en ordnad form av ljus. Till skillnad från en typisk glödlampa, där ljuset sprider ut sig, så rör sig istället laserljusets fotoner fas med varandra och under samma frekvens. 
 

Laserbehandling främjar läkning, minskar smärta, ödem och svullnad, det dämpar inflammation och stimulerar cellfunktionen samt kroppens immunförsvar. Behandlingen är givetvis både smärt- och riskfri!

MASSAGE

Massage förbättrar cirkulationen, sänker blodtrycket och stöttar samtidigt hjärtats välmående. Det mjukar upp stela och hårda muskler, förbättrar hundens kroppshållning och ger en mer ökad rörelsefrihet som i sin tur kan ge en förbättrad livskvalité. Får hunden kontinuerlig massage så har den också en snabbare och mer effektiv återhämtning efter hård träning eller annan fysisk ansträngning. Under massagen uppstår endorfiner, oxytocin och serotonin. Det minskar också kolesterolet och dämpar stress samt förbättrar och stärker immunförsvaret.

VIBRATIONSBEHANDLING

Att behandla, träna eller slappna av på vibrationsplattan ger flera goda effekter såsom ökad muskelstyrka, balans, ökad blodcirkulation samt underlättar återhämtningen i kroppen. Genom att anpassa vibrationernas hastighet kan vi välja om vi antingen vill aktivera musklerna eller låta de slappna av. En låg vibrationsfrekvens ger ökad blodcirkulation, medan högre frekvenser kan användas i syfte att hjälpa hunden stärka sin muskulatur. Vibrationsbehandlingar ger väldigt bra effekt på hundens förbränning, och är därför även toppen för viktförminskning.

 

I avslappningssyfte får hunden ligga på plattan och en gosig ullbädd - något många brukar uppskatta! I träningssyfte ber vi istället hunden att stå upp, och kan dessutom kombinera med olika övningar för balans och stabilitet. 

VIKTNEDGÅNG

Övervikt hos hund är ett relativt vanligt problem. Med den extra vikten riskerar hunden att få både diabetes och ledproblem, men det kan också ha en negativ påverkan på längden och kvaliteten av hundens liv. Det kan vara svårt att veta vart man ska börja, eller hur man ska träna om hunden redan lider av smärtor. Om du behöver lite hjälp på vägen så kan vi erbjuda individuellt anpassade viktminskningsprogram för att nå hundens idealvikt i en hälsosam takt!

CAVALETTI

Beroende på individens behov så placerar jag ut bommar på olika höjder och avstånd. På så vis tvingas hunden att lyfta lite extra på sina tassar och träna på sin koordination, vilket i sin tur dels leder till att "gömda" muskler kommer till användning och tränas upp. Cavaletti kan med fördel användas på vissa hundar med till exempel artros, korsbandsskador eller diskbråck. Samtidigt som vi stärker muskler så ser vi också till att hunden behöver ta ut sina rörelser på ett sätt den inte gör till vardags, vilket gör övningen perfekt för hundar med stela leder. 

BALANSBOLLSTRÄNING

Med hjälp av olika balans- och stabilitetsutmanande redskap aktiverar vi hundens djupt liggande, skeletttnära och stabilserande muskulatur. Just dessa muskler spelar en central roll i bland annat hundens hållning och ledstabilitet, och genom att få kontakt med dem  och bli mer medveten om sin egen kropp kommer hunden få lättare att kontrollera sina rörelser i såväl vardagen som annan i träning. 

Dog in Motion har en stor variation av olika redskap och kan tack vare detta anpassa all träning efter varje individ och dennes utveckling - vilket är viktigt för att hunden ska kunna utvecklas. All träning utförs i ett lugnt och kontrollerat tempo med fokus på att hunden ska vara både säker och känna sig bekväm.

bottom of page